Marina Maljković

Program “Besplatne škole košarke za devojčice osnovnoškolskog uzrasta” kreirala je Marina Maljković, jedna od najcenjenijih stručnjaka u ženskoj košarci na svetu

Marina Maljković (rođena 26. septembra 1981) je srpski profesionalni košarkaški trener i trenutno radi kao šef stručnog štaba Galatasaraja iz Istanbula.

Ćerka poznatog srpskog trenera i četvorostrukog pobednika Evrolige Božidara Maljkovića, dobila je priliku da radi sa samo 16 godina, kada je postala asistent u Francuskoj. Sa 21 godinom postaje trener KK Ušća, koji je iz treće lige dovela do prve za samo dve godine. Sa Hemofarmom je potom osvojila dve duple krune, da bi potom u Partizanu četiri puta bila prvak države i po dva puta osvajač Kupa i Jadranske lige. Od 2013. do 2016. godine radila je kao glavni trener francuskog Liona.

U avgustu 2011. Marina Maljković je postavljena za selektora srpskih košarkašica. Na Evrobasketu 2013. je dovela Srbiju do polufinala, kao najmlađa i jedina žena trener na šampionatu u Francuskoj. Godinu dana kasnije na Svetskom šampionatu u Turskoj je igrala četvrtfinale.

Na Evropskom šampionatu u Budimpešti 2015. godine dovela je Srbiju do zlatne medalje i nastupa na Olimpijskim igrama, prvog za Srbiju kao samostalnu zemlju u istoriji. U jesen 2015. godine potpisala je novi ugovor sa Košarkaškim savezom Srbije, kada je zahtevala da trećinu svoje godišnje plate prenese klubovima prve ženske košarkaške lige Srbije. U avgustu 2016. godine srpsku reprezentaciju dovela je do bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Riju.

Olimpijski komitet Srbije kandidovao je Marinu Maljković za godišnju nagradu Međunarodnog olimpijskog komiteta “Žene i sport” u 2017. godini, a proglašena je za “Ličnost životnog stila” u 2016. godini.

Od juna 2016. godine nalazi se na mestu glavnog trenera turskog giganta – Galatasaraja iz Istanbula.
Marina Maljković poseduje najviše trenerske licence i najveću diploma francuskog ministarstva za omladinu i sport za edukaciju mladih ljudi.